24 de març del 2014

Last.fm

Logotip de last.fm

Last.fm és un lloc web orientat a la música. La seva funció principal no és el streaming (escoltar música en línia), sinó recopilar informació sobre la música que escolta un usuari i, mitjançant un sistema anomenat "Audioscrobbler," oferir recomanacions sobre quina música li podria agradar a l'usuari.
Al Regne Unit, Estats Units i Alemanya, també s'ofereix gratuïtament un servei de streaming gratuït, semblant a Spotify. A Canadà, Nova Zelanda, Australia, Irlanda i Brasil s'ofereix el mateix servei per 3€ mensuals.

Com funciona?

Per tal d'enregistrar informació sobre les preferències musicals de l'usuari, Last.fm ofereix plug-ins que es poden instal·lar en la majoria de reproductors (iTunes, Windows Media Player, Spotify, Rdio...). Amb aquest plug-in, la informació sobre les cançons escoltades per l'usuari és enviada als servidors de Last.fm i analitzada, oferint posteriorment recomanacions musicals.

A part de les funcions de recomanacions i streaming, també s'ofereixen característiques semblants a les de les xarxes socials i un wiki, semblant a Wikipedia, on els usuaris poden col·laborar per crear una base de dades d'informació sobre cançons.

Una altra de les opcions que ofereix Last.fm és la creació de grups d'usuaris que tenen alguna cosa en comú (un gènere, un artista favorit...). Last.fm tracta un grup com a un altre usuari: en el perfil del grup es poden veure recomanacions dirigides a tots els seus membres (basades en la informació recopilada de tots ells) i també les pistes, artistes, àlbums... que tenen més èxit en els seus integrants.

Més característiques

Des de 2006, Last.fm dóna la opció d'introduir la localització de l'usuari. D'aquesta manera, Last.fm ens avisa d'esdeveniments que es donen a la nostra localitat i a un radi determinat: concerts, presentacions de nous discs...

També s'ofereixen comptes premium per 3€ al mes. Aquest tipus de compte ofereix els avantatges següents:
  • Eliminació de la publicitat
  • Habilitat de veure els últims visitants al teu perfil
  • Prioritat en el servidor de Last.fm
  • Opció d'utilitzar el servei de música en streaming fora del Regne Unit, Estats Units i Alemanya.
  • Accés al servei de música en streaming des de mòbils, tauletes, etc.

Com funciona el servei de música en streaming?

Aquest servei funciona com una sèrie d'emissores de ràdio, semblant a la ràdio tradicional. Tot i així, té la peculiaritat de que aquestes emissores es basen en els gustos de l'usuari (utilitzant l'informació obtinguda pel servei "Audioscrobbler").
Per accedir a aquest servei es proporciona una versió web i una aplicació que es pot descarregar gratuïtament (tot i que, com ja s'ha dit, el servei no és gratuït a la majoria de països).
File:Last.fm-software.png
L'aplicació per la ràdio de Last.fm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada